headerphoto

La Taupinière

 

Languedoc-Roussillon

 Languedoc-Roussillon is een regio in het zuiden van Frankrijk. Het strekt zich uit van Nîmes tot Perpignan. Zandstranden van de monding van de Rhône tot aan de Pyreneeën. Veel natuurschoon in het binnenland.
 

Languedoc-Roussillon bestaat uit de departementen Aude, Gard, Hérault, Lozère en Pyrénées Orientales.
De regio wordt sinds 2004 ook wel Septimanie genoemd, naar de naam die het gebied had in de Romeinse tijd.
De Languedoc-Roussillon is één van de grootste en oudste wijnbouwgebieden ter wereld.


Het binnenland van de Languedoc-Roussillon is ongerept en de kust is beschermd, maar ook de historische en culturele rijkdommen zijn bijzonder indrukwekkend. De streek is veel historische monumenten, abdijen en kastelen rijk.
 

De prachtige kust van de Languedoc-Roussillon strekt zich over 200 km uit langs de Middellandse Zee, van de Côte Vermeille tot de Camargue
Het is een schitterend gebied dat veel te bieden heeft: een aantrekkelijke mix van vakantieoorden, eeuwenoude vissershavens en luxe jachthavens aan de kust en in het binnenland uitgestrekte vlakten en adembenemende natuurgebieden.


De inwoners van de Languedoc-Roussillon zijn, zoals zovelen in het Middellandse-Zeegebied echte levensgenieters. Zij hechten erg aan tradities en gebruiken en houden deze trouw in ere.

 

De Gard

De Gard is het gebied waar de Cévennes en de Provence samenkomen. Hier mondt de Rhône uit in de Middellandse Zee en de delta vormt de beroemde vlakke, waterrijke Camargue.

Camargues

Roze flamingo’s en koeien- en paardenranches zijn het kenmerk van dit grotendeels nog onontgonnen en moerassige gebied. Beroemd zijn het ommuurde, autovrije middeleeuwse stadje

 

Aigues Mortes, de Pont du Gard en de prachtige Romeinse binnenstad van Nîmes.

Goudargues

Goudargues. is een gemeente in het Franse departement Gard (regio Languedoc-Roussillon) en telt 990 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Nîmes.

Goudargues

De oppervlakte van Goudargues  bedraagt 30,3 km², de bevolkingsdichtheid is 32,7 inwoners per km². Tijdens de zomermaanden bruist het in Goudargues. Ondanks de vele toeristen is het een erg gezellig dorpje met een Provençaalse sfeer. Vooral in de kern van het dorp zijn vele terrassen, restaurants en kleine winkeltjes, een fontein en een kerk met een te bezichtigen orgel.  In de zomermaanden is het wel aan te bevelen om tijdig te reserveren in de verschillende eetgelegenheden. De rivier de Céze, die door het centrum stroomt, leent zich voor vissen, roeien en kanoën.  In het centrum kan men reserveren en vindt men de nodige informatie. Er zijn ook verschillende fiets- en wandelpaden uitgestippeld. Kaarten zijn in het huis aanwezig, bovendien kan men bijkomende info in het plaatselijke toeristencentrum bekomen. Woensdag is het marktdag. De plaatselijke bevolking is erg vriendelijk. Ideaal om te ‘ontstressen’.

 

Locaties in de buurt die een bezoek waard zijn

 

 • Barjac
   
 • Cornillon
  Erg klein (689 inwoners), maar zeer charmant kunstenaarsdorpje. Je kunt hier gratis een paar exposities bezoeken.  Een bezoekje aan Cornillon is bij zonsondergang een  aanrader.
  Cornillon


  Vanuit de ruine in het dorpje heb je een prachtig uitzicht over Goudargues en de vallei van de Ceze
   
 • Laval Saint Roman
   
 • Le Garn
  Le Garn situeert zich tussen twee rivieren: l'Ardèche en la Cèze. Mooi landschap met lavendelvelden en wijngaarden.Rustig dorpje met een romaans kerkje, in de buurt bevinden er zich ook grotten en dolmens voor de liefhebbers
   
 • Sabran
   
 • La Roque-sur-Cèze
  Zeer indrukwekkende watervallen. De rivier heeft in de loop van de jaren een hele mooie kloof uitgeslepen in het landschap: de cascades du Sautadet. Voor ervaren zwemmers zeker een aanrader.
   
 • Pont Saint-Esprit
  Hier zijn een aantal historische monumenten zoals de Pont du Saint-Esprit (uit de 13de eeuw), de priorij van Saint-Pierre (9de eeuw) en de Eglise Saint-Saturnin (15de eeuw).
  Pont Staint Esprit dankt zijn naam aan de tussen 1265 en 1309 geboude brug over de Rhone die circa 1000meter lang is en 25 bogen heeft (waarvan nog 19 in oorspronkelijke vorm).
   
 • Pont du Gard
  Pont du Gard op de weg naar Uzes, is de grandioze, kort voor onze jaartelling gebouwde Romeinse waterleiding(aquaduct), die de Gardon overbrugt en het water uit de buurt van Uzes naar Nimes leidde. Een van de grootste bezienswaardigheden van de Provence. Men kan op elke verdiepeing van het bouwwerk komen. De afmetingen zijn gigantisch.
  Point du Gard

 

 

 

 

 • Saint André de Roquepertuis
  In het hoogseizoen is er op zondagmorgen een markt met wat kraampjes met lokale producten. Als je in St.Andre naar de heuveltop klimt via de kleine steegjes,heb je een fantastisch uitzicht over de Ceze vallei en de wijngaarden.
  Saint Andre de Roquepertuis


 

 • Saint Christol de Rodières
   
 • Saint Gervais
 • Saint Gely
  La Chapelle St. Sauveur, een pelgrimsbestemming uit de 12e eeuw met jaarlijkse processies in het begin van de maanden mei en augustus.
   
 • Saint Laurent de Carnols
   
 • Saint Michel d’Euzet
   
 • Saint Privat de Champclos
   
 • Salazac
   
 • Aigueze
  verkozen als 'Plus Beau Village de France'.
  Aigueze


   
 • Aven Orgnac
  De enige grot geklasseerd als 'Grand Site de France'
   
 •  Lavendelmuseum in St-Remeze
   
 • Chartreuse de Valbonne
  in Saint Paulet de Caisson.
   
 • Mont Ventoux
  Mont Ventoux


   
 • Sault
  Het Lavendeldorp aan de Mont Ventoux.
   
 • Fontaines de Vaucluse
  (erg toeristisch)
  Een enorme bron(fontaine) waar nog steeds een mistere rondhangt; hoe diep is de fontein, waar komt het vandaan? Verder veel shopjes, straatamusementen schitterend gelegen langs een rivier die zomaar uit de rotsen ontstaat.
   
 • Uzès
  Met een wirwar van straatjes, cafeetjes en winkeltjes merkt u hier al snel de Italiaanse invloeden. Het wordt gerekend tot één van de mooiste stadjes van het land. In het centrum bevindt zich de Place aux Herbes met platanen, arcaden en Middeleeuwse torens waar iedere woensdag- en zaterdagmorgen de plaatselijke markt wordt gehouden. Rondom het plein bevinden zich meerdere huizen uit de 16de, 17de en 18de eeuw. De gezellige terrasjes op het plein bieden volop gelegenheid om van een lekker glas zijn te genieten.

  De zaterdag markt mag je niet missen het hele dorp, straten en pleinen is omgetoverd is één groot openlucht warenhuis met kleding, levensmiddelen, delicatessen, planten, antiek en ga zo maar door. Voor de oester liefhebbers, rond je markt ochtend af met een dozijn oesters (€6,00!) op een het terras met een droge witte wijn.
   
 • Avignon
  De pauselijke stad van Frankrijk aan de cote du Rhône. Met een pauselijk paleis, prachtige winkels en natuurlijk ‘le pont d’Avignon’. Maar ook veel cultuur en het grootste Franse straattheather festival in juli.
   
 • Aigues Mortes
  Aigues MortesAigues Mortes  (dood water) is de plaats van waaruit koning Lodewijk de Heiligen in 1248 met een vloot van 38 schepen de eerste kruistocht ondernam. De stad werd door hem gesticht en van muren en torens voorzien, die zijn zoon Philippe de Stoute uitbreidde. Nog steeds ziet de stad, met zijn hoge muren, er middeleeuws uit. Binnen de eerder kleine oppervlakte van de ringmuur vind je talrijke café’s en restaurants, kunstgalerijtjes, winkeltjes met prullaria of met artisanale producten.
   
 • Castillon-du-Gard  
  Vanaf het bekoorlijke met eeuwenoude olijfbomen beplante pleintje van Castillon du Gard ontvouwt zich een doolhof van koeltebrengende in okerkleuren beschilderde en geplaveide straatjes. De fijn gebeeldhouwde Renaissance-vensters, de waterspuwers, de fraaie bogen en doorgangen trekken meteen de aandacht, net als de prachtig gerestaureerde voorgevels van de 13e-eeuwse huizen. Het op een rotspunt gelegen dorp biedt naar het zuidoosten ook het enige vergezicht op de Pont du Gard. 
   
 •  Lussan
   
 • Sommières
   
 • Montclus
   

 

Enkele uitstappen met/voor de kinderen